Trainingsacteur

Het doel van trainingsacteren

Het natuurlijke gedrag van een olifant is om altijd het kortste pad te kiezen. Zo’n pad wordt ook wel een olifantenpad genoemd. Hiervoor laat hij bestaande paden links liggen. Als je met een trainingsacteur werkt word je in een rollenspel uitgedaagd om praktisch hetzelfde te doen. Je leert het meest effectieve gedrag te kiezen in een bepaalde situatie. Je ervaart dan dat je altijd een keuze hebt, wetende dat jouw gedrag bepalend is voor het resultaat. Met andere woorden: je gedrag is een keuze.

Als trainingsacteur in bedrijfstrainingen werk ik zelfstandig (voor groepen en één op één) of samen met een communicatietrainer.

Hoe werkt het?

Bij trainingsacteren spelen we situaties na uit de praktijk van je werk. Daarbij speel ik de rol van degene met het ‘lastige’ gedrag. Jij speelt jezelf en krijgt zo de kans om verschillend gedrag uit te proberen, om vat te krijgen op dat ‘lastige’ gedrag. Laat je het juiste gedrag zien, dan is de kans groot dat je die persoon positief beïnvloedt en op die manier je doel bereikt. Je ervaart dus welk gedrag effectief werkt op dat ‘lastige’ gedrag van de ander.

Voorbeeld

Op je werk heb je vaak ruzie met een collega over de manier waarop die het werk aan jou aanlevert. Daardoor ontstaat er een slechte werksfeer. Je wilt dat oplossen. Wij gaan daarmee aan het werk. Jij bepaalt de situatie, je beschrijft wat er gebeurt, wat jij doet en wat je collega doet en wat je doel is. Ik probeer de rol als collega zo goed mogelijk te spelen. Jij blijft jezelf en doet wat je altijd doet. Dan gaat het waarschijnlijk net zo als in realiteit tussen jou en je collega: ruzie. Daarna krijg je de mogelijkheid om allerlei soorten (ander) gedrag op mij uit te proberen om vat te krijgen op de situatie en mijn gedrag. We onderzoeken samen welk gedrag werkt, wat effectief is om ruzie te voorkomen en welk gedrag leidt tot een prettige samenwerking.

Trainingsacteren vergelijk ik ook wel eens met de oefeningen die een piloot doet in een flightsimulator. Een onveilige situatie wordt opgeheven als de piloot een effectieve, oplossende handeling uitvoert. En hij wordt afgestraft met een crash als hij de verkeerde handelingen doet.

Feedback

Feedback geven is een belangrijk onderdeel bij deze manier van werken.

Er zijn drie soorten feedback die ik kan gebruiken:

 1. feedback in de rol: ik laat tijdens het spel direct zien wat het effect is van jouw gedrag op mij.
 2. feedback uit de rol: ik vertel je nadat de scène is gespeeld welk effect jouw gedrag had op de rol die ik speelde en wat het gevolg daarvan was. Wat deed je effectief, en wat niet?
 3. tips om ander, effectiever gedrag uit te proberen. De tips zijn praktijkproof, ze komen voort uit mijn ervaring als trainingsacteur.


Resultaat: vaardigheden leren gebruiken

Het mooie van de werkelijkheid naspelen (met een trainingsacteur) is dat het zulke waardevolle resultaten oplevert. Lastige situaties tussen jou en anderen verdwijnen er niet door, maar je hoeft er niet meer bang voor te zijn. Je hebt namelijk geleerd wat de juiste gedragsvaardigheden zijn en hoe je die moet gebruiken. Zo wordt een lastige situatie juist een uitdaging!

Kwaliteit

De kwaliteit van de training hangt van verschillende dingen af. Variatie en plezier zijn heel belangrijk; ze dragen bij aan een goed resultaat. Daarom gebruik ik veel verschillende soorten oefeningen, spelvormen en methoden.
Daarnaast hanteer ik de volgende kwaliteitsuitgangspunten:

 • het rollenspel (het naspelen van de werkelijkheid) sluit goed aan bij de dagelijkse praktijk van de deelnemer;
 • het rollenspel is weliswaar kunstmatig, maar de interactie tussen trainingsacteur en deelnemer is ‘echt’;
 • ik vraag goed door zodat de probleemsituatie en de rol duidelijk zijn en we effectief kunnen werken;
 • als trainingsacteur heb ik kennis van de modellen die gebruikt worden in de training;
 • ik geef feedback zowel tijdens het spel als daarna;
 • de doelstelling van de deelnemer is duidelijk zodat je écht aan je leerpunt kunt werken
 • humor en enthousiasme zijn de motor voor een geslaagde training;
 • in de training zorg ik voor een veilige situatie waarin ‘fout’ niet bestaat en ‘stralend falen’ het beginpunt is van leren.

Meer weten of een offerte opvragen?

Je kunt hier contact met me opnemen. Ik help je graag verder!